Rødbedesalat med feta, dijon og balsamico
Vi var i 70’erne forleden, og nu springer jeg lidt til 80’erne, hvor jeg tydeligt husker denne salat. Jeg har godt godt nok tilsat lidt andre ting, men grundopskriften var altid med rødbede, feta og løg. Den var altid på bordet hos min farmor og farfar, når vi fik en eller anden form for steg, og gerne om sommeren ude i haven på det klassiske havebord med tilhørende klapstole. Ja, nu drømmer jeg mig tilbage til den tid igen, men der var noget over det.
Husker så tydeligt smagen af denne salat, som et eller andet sted er såre enkel. Men den smagte bare godt, hver gang! Jeg mener at der var en form for dressing til, så vidt jeg husker var det en sukker/citron dressing rørt på cremefraiche og fløde. Måske nogen husker denne dressing, for den var også totalt 80’er! Jeg kan ihvertfald huske smagen af den, og sammen med denne rødbedesalat, var det fantastisk. Nå, men denne dressing må jeg lave på et senere tidspunkt 🙂
Salaten her er tilsat tomater og blomkål, mest fordi der er mere gods i den på den måde, men ellers er dressingen nøjagtig som fra dengang. Utroligt hvad man sådan kan huske, selvom det er mange år siden!
Men hvad kan jeg sige, prøv den!
Velbekomme
- 125 gram Feta
- 400 gram Forkogte rødbeder eller rødbede fra glas
- 1-2 stk Rødløg , i store tern
- 1 stk Blomkålshoved , lille
- 2 stk Tomater , i store tern
- 3 spsk øko koldpresset ekstra jomfru olivenolie
- 1 tsk himalaya salt
- 2-3 spsk Balsamico eddike, rød ,Brug kun 1 spsk, såfremt at du bruger rødbeder fra glas der er syltede.
- 1 tsk Dijonsennep , eller tilsvarende stærk sennep
- 1 bndt Purløg , til pynt
-
Start med at skære rødbeder ud i store tern
-
Bland derefter dressingen sammen, og pisk det godt. Hæld dette over rødbederne og lad det trække minimum ½ time.
-
Anret derefter det hele i en skål, drys feta, tomater og rødløg ud over rødbederne, vend det hele en enkelt gang og drys igen med blomkålsbuketter. Pynt med med klippet purløg og server sammen med en lækker bøf eller oksesteg, roastbeef eller en lækker tyndsteg stegt på grillen.
Tips
Du kan med fordel lave det hele klar om morgenen, og blot så blande dressing og rødbeder 1 time før spisetid.
I denne ret har vi brugt de klassiske skårede syltede rødbeder fra glas. Det giver en helt speciel smag, at de er syltede, men friske rødbeder, der er forkogte kan også sagtens bruges, der skal så bruges den fulde dressing mængde.
Du kan ligeså bruge salatløg i stedet, såfremt du ikke kan lide rødløg, og du kan også komme kogte kartofler i salaten eller rucola salat, såfremt du ønsker en mere skarp smag.
Du kan også spise den som selvstændig ret, så tilsætter du blot flere blomkål og tomater.
Hold igen med rødløgene, eller sylt dem først!