Hovedretter er ikke det samme mere

  • den 5. februar 2020
  • Likes!
hovedretter

Hovedretter er ikke det samme mere

Den generation jeg kommer fra, der husker jeg tydeligt den regel der hed “suppe, steg og is”. Det var ligesom bare et must at man havde de 3 retter, når der skulle komme gæster.

Ja, det var obligatorisk at der ihvertfald var en dessert. Og før man fik set sig om, så var forretten også en realitet. Om det var en form for at det “skulle” man bare have, eller var det en anden form for “jeg viser mig frem” eller “se hvad vi kan” tankegang, det er jeg ikke helt klar over. Jeg var nok for lille til at kunne gennemskue meningen, men jeg vidste at begyndte de at tale om dessert eller forret, så vidste jeg også at vi fik gæster. Og jeg elskede at få gæster!

Ja, det var de glade 80’ere. Jeg tror i det hele taget at man havde et andet syn på råvarer dengang, og der skulle ihvertfald ikke mangle noget på bordet når der kom gæster. Og så var det lige meget om man kunne få det ned, det skulle bare være der 🙂

Hovedretten var dog altid det vi fokuserede på. Om der var nok. Om gæsterne kunne lide det. Der var ikke så mange der fokuserede på om der var for meget fedt i, om kalorierne lige var i overkanten eller om der var for lidt sukker :). Og grøntsager…Kan huske at grøntsager var der rigeligt af. Jeg tror såmænd ikke det var fordi det skulle være sundt. Jeg tror mere det var for udseendets skyld, så det så ud af noget med farverne omkring rettens midtpunkt, nemlig KØD!

Dengang forbandt man en hovedret med noget lækkert kød. Ikke så meget fisk husker jeg, men en god gammeldags oksesteg eller en flæskesteg, som jeg kan huske vi fik hele året rundt. Der var ingen der tænkte over “julesteg”, men den var på menuen tit. Ellers var hovedretten tit en stor bøf eller en hamburgerryg med stuvede grøntsager, dampet blomkål og hvide kartofler. Hakkebøffer kunne også gå an med bløde løg og tyk brun sovs og hvide kartofler. Gerne med noget hjemmelavet surt til og nykogt ribsgele! Uh, jeg får helt lyst til at lave det, når jeg skriver her 🙂

Når vi idag tænker på hovedretter, så tænker vi ikke så meget mere på en god steg eller et stykke kød som sådan. Idag er det meget mere flydende hvad vi forbinder med “hovedretten”.  Trenden er blevet at vi mere og mere laver en fyldig salat med noget grillet kylling som tilbehør til, eller propper tun i vores friske salat, så der er lidt tyngde, uden at være for tungt. Vi spiser også noget hjemmebagt flute eller brød til.

Og ja, du læste rigtigt, vi bruger kødet som “tilbehør”, og bruger salaten som hovedingrediens istedet. Men sådan er det blevet. Vi har skubbet kødet væk fra 1. pladsen når vi taler 3 retters menu, og bruger istedet forretten som hovedret, og desserten som apetizer istedet 🙂 Det er den totalt omvendte verden, og for nogle af den ældre generation, kan det være svært at forstå.

Jeg tror der er mange der gerne vil lave de gode gamle retter stadig, og derfor er der her på siden også nogle af dem. Der vil komme flere til, for inderst inde, savner jeg dem 🙂

Heidi som er den anden halvdel af denne side, vil derimod diske op med lækre salater, både til forret og hovedret og kender jeg Heidi ret, så kan det også være at der kommer en salat til dessert 🙂

Nå, men det var lige lidt historielæsning, håber ikke du blev helt træt 🙂

venlige madhilsener fra,

Kokken på bloggen

 

Artikel Tags:
· · · ·
Artikel kategorier:
Kød · Livsstil · Temaer

Comments are closed.

Gå ikke glip af! tilfældige opskrifter...