Høns i asparges
Husker du den fra da du var lille?
Det gør jeg. Og det er rigtigt mange år siden jeg sidst har fået det. Nogle spiser det med hvide kartofler til, og andre spiser det i tarteletter. Det bringer minder frem. 80’erne, når det var bedst. Sådan en god tyk tartelet med tykt fyld af asparges og hønsekød.
Mums, det smagte godt. Og jeg husker også tydeligt, at det var ikke den på dåse, man fik. Nej, den var nænsomt lavet på høner, kog i flere timer med gulerødder og løg og porrer, for at kødet kunne blive rigtigt mørt og velsmagende.
Og kraftskyen som var tilbage, når man havde kogt hønen, den blev kogt ned, blev siet og brugt til den hvide cremede sovs, som blev brugt til tarteletfyldet. Husker også tydeligt den tykke fløde, som blev brugt til at runde sovesen med. Husker også at min farmor stod og pillede hønsene, og åbnede de hvide asparges fra glas, og siede væden fra, og gemte dette også, så det kunne bruges i sovsen, når man opbagte den. Og jeg fik også af vide, at det skulle være asparges på glas, da dem på dåse, smagte meget metallisk, og især væden, så det måtte man i hvert fald ikke bruge.
Og hønsekødet, blev gerne pillet af hønen, dagen før man skulle bruge det, så det kunne sætte sig, blive koldt og fast, når man skar det i tern til sovsen.
Jo, den gang i starten af 80’erne, der lavede man så meget fra bunden som man kunne, og brugte kun få overspringshandlinger 🙂
I dag, kan du købe alting færdigt, men hvorfor ikke lave det rigtigt? Smagen vil du ikke kunne få med færdigvarer på dåse, som dengang. Derfor har vi her på Foodbloggen også lavet denne klassiker fra bunden, og kun brugt asparges på glas(for at få den her smag fra væden), samt købt luksustarteletter 🙂
Og hold nu op hvor det smagte godt! Jeg lærte at lave denne sovs af min farmor, og jeg lavede den til familien forleden. De var ellevilde med det!
Har du fået denne ret fornylig?
Ellers prøv den. Velbekomme!