Tomatens historie
Vidste du at tomaten er en bærfrugt, men opfattes af de fleste som en grøntsag?. Den kommer oprindelig fra Syd- og mellemamerika, men den dyrkes i Danmark og resten af europa.
Tomat er en af de hyppigste grøntsagsallergier, fordi de kan krydsreagere med pollen fra birk, græs og bynke. Hvis du lider af en af disse allergier kan du derfor risikere også at opleve f.eks. kløe eller mindre hævelser omkring læberne, når du spiser tomater, men det er ikke sikkert.
Vandet i tomater er tæt på 95%, og energiindholdet er derfor kun ca. 20 kcal pr. 100 g. Der er 1,4 gram fibre pr. 100 gram, og tomater karakteriseres derfor som en “fin” grøntsag – eller bærfrugt.
Den indeholder mange vitaminer og mineraler, som f.eks. A-, C- og E-vitamin samt jern og zink.
Sæsonen fra april til november, men importeres året rundt. Normalt siges det, at man skal vælge lokale råvarer, men for f.eks. tomater er klimabelastningen faktisk mindre, hvis man køber en tomat, der har vokset under den spanske sol, og er transporteret til Danmark, fremfor at købe en dansk tomat, som et blevet til i et opvarmet drivhus hos en avler.
Det er forholdsvis nemt selv at dyrke tomater om sommeren, man skal bare huske at vande dem hyppigt, da de fleste sorter vil have rigeligt med vand og jorden skal være fugtig.
Smagsmæssigt, så fremhæver salt og sukker tomaters smag, og man kan derfor tilsætte lidt sukker til sin tomatsauce, for at gøre den ekstra lækker og smagfuld. Især i kødretter med tomater, som hovedingrediens, er det rigtigt godt at tilsætte sukker. Eksempelvis i kødsovs til spaghetti.
Hvis du vil opleve tomater over det hele, skal du tage en tur til Buñol i Spanien sidst i august. Den sidste onsdag i august afholdes nemlig den årlige Tomatina, som er en festival der har fundet sted siden 1945. Der bruges ca. 120 tons tomater, som kastes i en form for tomatkrig. Tomatina besøges hvert år af ca. 30-40.000 mennesker, så du er helt sikkert ikke den eneste, med sikkerhedsbriller på, kaster tomater rundt i gaderne! Det lyder skørt, men det er en sand historie!
Tomater opnår den bedste smag, hvis de stilles ved stuetemperatur – den optimale temperatur for holdbarheden er dog ca. 14 grader, hvor de kan holde sig 10-14 dage.
Kulde gør tomaterne rynkede og matte i skindet, og de bør derfor ikke opbevares på køl, hvor smagen i øvrigt også forringes. mange sætter dem i køleskabet så snart de kommer hjem med dem, det er en stor fejl. Husk på at de jo dyrkes ved varme grader, og de hænger ligeså på planten indtil de er modne. Du kender det sikkert, smagen af friske tomater sydpå, og man altid siger at tomaterne dernede, smager bedre end, når man spiser dem herhjemme. En af årsagerne er fordi vi opbevarer dem forkert. Tænk på det, næste gang du køber tomater 🙂
Røde modne tomater kan spises både rå, kogte, stegte, bagte og grillede. Grønne umodne tomater gør sig godt syltede – f.eks. til en stærk ost. Du kan bruge den istedet for løg til Gamle Ole.
Opskrifter, der findes bl.a. denne på lækre skønne cherrytomater:
Disse tomater er virkelig lækre, og giver en dejlig sødme når de først er bagt i ovnen. Cherrytomater kan godt ..
- 800 gram Cherrytomater
- Olivenolie
- Salt
- Peber
-
Skær tomaterne i halve
-
Læg dem på en bageplade med papir med snitfladen opad
-
Kom olie, salt og peber på
-
Kom den i den 120 grader varme ovn i 3 timer
-
Tag dem ud af ovnen og kom dem i en tætsluttende skål/ bøtte og stil dem i køleskabet
Opskrifts Video