Forårets grøntsager
Foråret er kommet, og det betyder også en masse lækre grøntsager, som vi kan kaste os over.
Herunder vil vi prøve at komme ind på nogle af de grøntsager som snildt kan bruges i mange af vores salater, som erstatning for kød eller som tillæg til de allerede eksisterende retter. Senere vil vi komme med opskrifter, hvor disse grøntsager indgår.
Bønner
Grønne bønner, sukkerærter og voksbønner skal have en kraftig ensartet farve. Hvis de er tørre eller plettede, så skal de kasseres, istedet for at bruge dem. For at teste om de er helt friske, kan du knække dem over på midten. Kommer der lidt væske ud af det sted, du knækkede dem, så er de friske og kan bruges.
Mange bønner indeholder såkaldte “tråde”, men gå efter de fine fine bønner. De kan holde sig i omkring 4 dage i køleskabet, sammen med de andre grøntsager du har liggende i skuffen.
Rent opskriftsmæssigt, smager de rigtigt godt i salater, når de er kogte, eller varme med en smule smør på samt lidt hvidløg, knust eller hakket, som tilbehør. Ligeså kan du med fordel spise dem sammen med kogte kartofler og æg.
Radiser
De skal være faste og glatte, og det er uanset om de er lyserøde eller hvide i den spids. Toppen skal være helt grøn og frisk, og ikke hænge med mulen. Husk at salt frembringer deres smag, og derfor kan de være rigtigt gode på en kartoffelmed, med løg og radiser, salt og peber. Smør hjælper også radisens smag godt på vej, men er du til lidt mindre fedt, så kan du bruge cremefraiche eller quark istedet, som topping på brødet, så du ikke smører brødet med smør.
Radiser smager også himmelsk med ost som ledsager , og ligeså rigtigt godt sammen med små tomater, og med vores ovntørrede tomater Gå til opskrift . de kan også med fordel bruges i salater som yderligere grøntsag. Og for at bruge det hele på radisen, så kan du bruge den grønne top(vask den rigtigt godt først), og lad den koge med i en lækker suppe. Det giver en rigtig fin ekstra smag!
Blomkål
Blomkål er en dejlig spise. Smager rå af nødder, så længe det er frisk. Opbevares i køleskab, og helst med stilk og blade på, indtil det skal bruges. Det skal være hvidt og ikke have gule pletter eller mørkegrå pletter. Du kan bruge det som råt i salater, eller koge det med rigeligt salt i ca 10-12 minutter for at få mest “bid”.
Se også denne opskrift på Blomkålssalat Gå til opskrift . Super lækker opskrift, som du garanteret vil lave igen og igen.
Kål i det hele taget, hører foråret til, og du kan med fordel spise kål i alle afskygninger. Grønne grøntsager er også en del af den nye anbefaling fra sundhedsstyrelsen, så det er bare at kaste sig ud i det!
Gulerødder
Gulerødder skal være intense i den orange farve, når du køber ind. Faktisk skal de helst have en lidt rød farve også. Så er det bedst og har den bedste smag. Køber du dem med top på, skal toppen være frisk, det er vigtigt at det ikke er slatten. Du kan bruge guleroden til mange ting. Du kan bruge den rå, kogt eller som juice.
Du kan bruge den i salater og som tilbehør til risretter, da den afgiver sødme, og ligeså i stærke retter,som skal have et modspil. Du kan grille dem, da der på den måde frigives sødme. Du kan mose dem, som du ville gøre med kartoffelmos, og ikke mindst i grøntsagstærter. Se også denne opskrift på Gulerod og rødbederåkost Gå til opskrift