Din nye ven surdejen
Det nye sort er Surdejen!
Det lyder som om at du skal i gang med det helt store setup og at surdejen er noget du skal bruge altid, men sådan er det ikke.
Surdejen er i bund og grund en erstatning for gæren, som du normalt bruger i brødet. Det gode ved surdej er at du ikke skal være så påpasselig med hvor varmt det flydende element er, når du skal røre en dej sammen. Du vil også opleve at din dej ikke hæver løs når den står, som havde du brugt gær.
Men det som er superlækkert, er at når du bruger surdej, så bliver der produceret en mængde lækre lufthuller i din dej. Noget som den alm. gær ikke kan. Og det er derfor at man bruger surdej.
En anden god ting ved surdej er den skorpe og syrlighed du vil få i dine brødkreationer. Det fungerer rigtigt godt i brød, når man har en god krumme og en god skorpe, samt syrlighed. I samspil med salt, mere end du normalt ville bruge i brød, skaber dette samspil, noget helt unikt.
Nu tænker du sikkert…er det noget at et arbejde at have en surdej? Og svaret er NEJ. Du skal blot huske at “fodre” den 1 gang om ugen, og så røre i den 2 gange om ugen. Så har du en fin surdej, som du kan bruge i al din bagning fremover.
Og hold nu godt fast, den kan leve i mange årtier, ja man har hørt om surdeje der har haft en levealder på over 100 år!
Er du frisk på et nyt kæledyr som ikke kradser dig, som ikke larmer og som ikke er irriterende men som egentlig næsten passer sig selv?
Så læs med herunder, når vi giver dig opskriften på den nemmeste surdej du selv kan lave og vedligeholde.
Her får du en simpel og idiotsikret opskrift på dit nye kæledyr, surdejen!
-
Bland 1 dl. vand, 30 gram rugmel og 35 gram hvedemel i en skål eller beholder. Rør rundt indtil det hele er en ensartet masse og der ingen klumper er. Dæk skålen eller beholderen til med et låg, uden at det lukker tæt.
Opbevar den ved stuetemperatur(ca. 21 grader)
-
Tag din surdejsmasse og rør rundt i den, og lad den så hvile igen med et løst låg ovenpå endnu en dag.
-
Tilsæt nu 1 dl. vand, 3o gram rugmel samt 35 gram hvedemel. Rør rundt i massen til den er helt ensartet og ikke indeholder nogen klumper eller ujævnheder. Lad den nu stå på køkkenbordet til næste dag,
-
Nu skal du være opmærksom. ER der små bobler i massen i overfladen, så rører du bare rundt dejen og lader den hvile til næste dag.
ER der IKKE kommet bobler i massen, tilsætter du yderligere 1 dl. vand, 30 gram rugmel og 35 gram hvedemel. Rær nu rundt indtil massen er ensartet uden klumper. Lad den derefter igen stå på køkkenbordet med løst låg på til næste dag.
-
Tag massen frem, og fjern ca. 50 gram af dejen(det svarer til ca. ½ dl.). Rør dernæst rundt i massen. Når den er rørt lidt rundt, tilsætter du 30 gram hvedemel. Rør igen rundt i massen så klumperne forsvinder og massen er helt jævn. Da du jo gør dette her om morgenen, så venter du nu ca. 10 timer på at gøre noget ved massen igen.
-
Tag massen frem igen og fjern nu ca. 100 gram(svarer til ca. 1 dl.) Tilsæt dernæst 0.8 dl. vand, 30 gram rugmel og 60 gram hvedemel. Rør nu rundt i dejen, indtil der ikke er nogen klumper mere, og massen er jævn. Lad det nu stå tildækket under løst låg indtil næste dag.
-
Tag massen frem igen og fjern nu ca. 100 gram(svarer til ca. 1 dl.) Tilsæt dernæst 0.8 dl. vand, 30 gram rugmel og 60 gram hvedemel. Rør nu rundt i dejen, indtil der ikke er nogen klumper mere, og massen er jævn.
-
Så kommer det spændende øjeblik. Nemlig om dit kæledyr er klart til brug. For at finde ud af det, så tager du nu en teskefuld og din dej, og lader dette dumpe ned i et glas vand. KAN det flyde i overfladen, er det klart til brug! Nemt ikke?
Kan det IKKE flyde, så tilsætter du igen "morgenopgaven", og lader massen stå under løst låg til i morgen. Næste dag, gentager du så Dag 6(morgenopgaven) og Dag 6(aften opgaven).
-
Du vedligeholder din surdej/Kæledyr om du vil, med mel og vand løbende.
Hver gang du tilsætter noget, så fjerner du først en smule surdej, og tilsætter så 0.8 dl vand, og ca. 80 gram hvedemel.
Tiden hvorpå du gør det, kommer an på om:
Du sætter den i køleskab hver gang = 1 gang om ugen tisætter du ovenstående, samtidig med at du så også rører i den 2 gange om ugen
Opbevarer den ved stuetemperatur = Her tilsætter du ovenstående hver 3. dag, samt rører i den hver dag,
Over tid vil din surdej blive mere og mere luftig, så græd ikke over at den ikke er så luftig til at starte med. Holder du den ved lige, så kan den leve i mange, mange år, og den bliver kun bedre med tiden der går!
Gode tips til din surdej:
- Når du laver din surdej, er det vigtigt at dine beholdere er helt rene for snavs og andet. Er de ikke det, vil du kunne opleve at der gror mug på indersiden af dine beholdere over længere tid
- Husk altid at "lufte" din surdej, det vil sige at du sørger for at dit låg ikke er helt tætsluttet beholderen
- Når nu din surdej bliver ældre, er det ikke altid nok med at tilsætte hvedemel. Så du kan friske din dej op med et skud rugmel i stedet for hvedemel(samme mængde). Det vil give den et ordenligt "kick" og bringe den til live igen
- Husk at når du laver og fodrer din surdej, så brug økologisk mel. Det giver en bedre luftighed og den indeholder heller ikke nogen tilsætningsstoffer